Piet Raemdonck

Look No Further

03.10.2015 - 22.11.2015

Zeedijk 635 - Knokke
Het werk van Piet Raemdonck onderzoekt de dialoog tussen herkennen en niet herkennen. Tussen figuratie en abstractie. Zijn schilderijen zijn werelden die je betreedt door ernaar te kijken. Visueel genot behoort tot de kern van zijn werk.

Hij houdt van de klassieke genres binnen de schilderkunst: landschappen, stillevens en portretten. Vandaag is abstractie een niet weg te denken aspect in zijn werk. Het motief wordt vaak volledig losgelaten. Kleuren, vormen, lijnen en het licht doen het werk.

Voor de tentoonstelling “Look No Further” zijn de dingen die hem omringen in zijn atelier het vertrekpunt. Al het materiaal dat verspreid ligt in de studio, dat hangt, staat en rolt, en zelfs de muren en de vloeren worden de bouwstenen waarmee hij het schilderij opbouwt. Maar ze beelden de studio niet uit. Het atelier schilderen is maar een voorwendsel. 

Binnen het schilderij plaatst Piet Raemdonck kleuren en vormen tegenover elkaar. Er wordt een spel gespeeld van vervaging versus nadrukkelijkheid; soms vloeien de dingen in elkaar over, daar wordt een vorm krachtig afgebakend. Er ontstaat een ruimte die slechts ten dele gedefinieerd is, een mysterieuze diepte waarbinnen de kijker zich tracht te oriënteren.

“Op mijn werkvloer ligt de springplank naar het schilderij”, zegt Raemdonck. “In een hoek van de kamer vond ik het konijnenhol waarlangs ik ontsnap. Ik kijk slordig. Ik leg maar half vast. Ik beweeg vrij. Het schilderij lijkt leesbaar, maar het beeld blijkt onvolledig. Door de spleten, gaten en leegtes kijk je voorbij dat wat je dacht te lezen. Het schilderij wordt bewoond door vormen die onverantwoord zijn, op zichzelf lijken te staan, los van alles. Harlekijnachtige lappendekens worden ontrold. Gelijktijdig dienen beelden zich aan, schuiven ze over elkaar heen. Je ziet echo's. Nieuwe ruimtes ontstaan, nieuwe dingen.”


Selectie werken