Nick Andrews

Best of Both Worlds

27.12.2008 - 15.02.2009

Zeedijk 635 - Knokke
De tentoonstelling Best of Both Worlds is gebaseerd op een reis naar China in de zomer van 2008, waar Nick Andrews was uitgenodigd voor de 3de Internationale Beijing Art Biënnale. De schilder onderzoekt de kruisbestuiving tussen zijn eigen dromen en demonen enerszijds en zijn kennis van de oude meesters anderszijds. Elk schilderij is een synthese van een groter verhaal. Best of Both Worlds toont het resultaat van de weg die de kunstenaar de afgelopen jaren heeft afgelegd: van zijn werken afkomstig uit zijn reis door het zuidwesten van de Verenigde Staten tot zijn schilderijen gebaseerd op zijn Chinees dagboek. Vanuit een steeds wisselend perspectief ontwaar je exotische landschappen, neon stadszichten en desolate hutong woonwijken. Architectuur doorbreekt de compositie en geeft ze vorm. Het zijn menselijke, hedendaagse sporen die zich in het primitieve landschap neergepoot hebben.

De uitdaging in Andrews’ werk is zowel de exploratie van nieuwe plastische ritmes als de aantrekking van sterke composities. De energieke en kleurrijke schilderijen, nodigen de toeschouwer uit om elk detail van dichtbij waar te nemen.

Nick Andrews wordt beschouwd als één van de meest boeiende exponenten van de hedendaagse generatie Belgische schilders. De wereld van Nick is die van plezier en  genot. De inspiratiebron voor zijn schilderijen zijn reisindrukken, exotische landschappen, desolate hotels, seksclubs, zwembaden en vergane pretparken.
De schilderijen van Nick Andrews worden gekenmerkt door gestuele penseelstreken en een flamboyant kleurenpallet waarin complementaire kleuren overheersen. Hierdoor baden de werken in een euforische, nostalgische en melancholische sfeer.

Nick Andrews (Londen, °1972) woont en werkt in Antwerpen en in Saint-Bonnet Tronçais (FR). Hij studeerde Schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij nam deel aan belangrijke groepstentoonstellingen zoals  Pop Up (2010, NICC Antwerpen), Colours & Olympism, (2008, Bejing International Art Biënnale China), Fantasy (2008, MuHKA, Antwerpen, cur. K. Vandenbroek), Welcome Home-Little Cavaliers (2007, MuHKA, Antwerpen, cur. J. Pas). Voor de Rodriguez d'Evorazaal in het Elzenveld te Antwerpen, ontwierp hij Docks & Diamonds, een reeks van zes wandtapijten die werden uitgevoerd door Vera Vermeersch.
Selectie werken