Kim De Ruysscher

Aanwezig / Afwezig

28.02.2015 - 19.04.2015

Zeedijk 635 - Knokke
Kim De Ruysscher (°1973) is een beeldhouwer pur sang, opgeleid in ambachtelijke ateliers van de Accademia di Belle Arti en de Scuola del Marmo in Carrara. In zijn oeuvre nemen techniek en ‘metier’ een belangrijke plaats in. Een groot deel van zijn oeuvre bestaat dan ook uit sculpturen vervaardigd uit natuurlijke materialen als natuursteen gekoppeld aan een klassieke techniek.

Met een meesterlijke beheersing van het beeldhouwen geeft hij zijn figuratieve objecten een enorme verisimilitude en uiterlijke perfectie mee. Hij reserveert die perfectie voor banale onderwerpen uit de dagdagelijkse realiteit: een kussen, een prop papier, een wc-rol of een slaapzak. Zo creëert hij een intrigerend contrast tussen het kostbare materiaal, de tijdrovende uitvoering en de vergankelijkheid van het leven van alledag. De inhoud, de materialen en de techniek voor de realisatie van de beelden staan in schril contrast met de consumptiemaatschappij waarin we ons bevinden: goedkope kunststofobjecten en modegebonden merken.

Voor de tentoonstelling “Aanwezig / Afwezig” verbouwt Kim De Ruysscher Galerie Zwart Huis tot kledingzaak. Kledingstukken werden gepast, slordig teruggezet of zijn juist onaangeraakt. De aan- en afwezigheid van de mens is sterk voelbaar. Iemand heeft zonet het witte hemd gepast. Een paar pumps blijven onaangeroerd liggen. Het achtergebleven speelgoed staat in schril contrast met de stijve kledingzaak, waar een spelend kind niet hoort te zijn. Het gestreken hemd, de kravat, de voorgeschreven strik of een colbert getuigen van een etiquette waarvan De Ruysscher zich de zin en onzin afvraagt. Deze dualiteit vinden we ook terug in de bevroren vorm van een object dat geen functie binnen de functionele wereld meer kent. Het object kent enkel nog een functie in de beeldende kunst.

Kim De Ruysscher studeerde schilderkunst aan de Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst in Gent. Hij trok vervolgens naar Carrara, Italië  om zich te specialiseren in het beeldhouwen met marmer in de Accademia di Belle Arti en het Instituto Professionale Industria e Artigianato Tacca (beiden in Carrara, Italië). Na een verblijf van acht jaar in Den Haag woont en werkt hij sinds 2014 in Varese, Italië.

De tentoonstelling “Aanwezig / Afwezig” loopt van 28 februari tot 19 april 2015.
Selectie werken