André Van Schuylenbergh

Van Schuylenbergh – De Bruyne: de Aalsterse connectie

01.03.2014 - 20.04.2014

Zeedijk 635 - Knokke
André Van Schuylenbergh heeft een verscheiden oeuvre en kent internationale bekendheid. In de jaren tachtig wordt hij opgemerkt als ‘Nieuwe Wilde’ in de Belgische schilderkunst. Hij wordt exclusief onder de vleugels genomen van de Zwitserse Galleria Sacchetti, wat wellicht ten koste ging van de erkenning binnen de Belgische kunstwereld. Galerie Zwart Huis brengt de in België quasi ongekende periode in het oeuvre van Van Schuylenbergh met werk uit de reeks ‘Les Nuits Africaines’. De tentoonstelling omvat schilderijen, gouaches, keramisch werk en een tapijt naar een ontwerp van AVS  getuft door Atelier Vera Vermeersch.

Van Schuylenbergh werd vooral bekend door zijn specifieke lijnvoering in de vormgeving van het vrouwelijk silhouet. Niet enkel zijn eigen vrouw geldt als artistieke muze, maar een adoratie voor de exotische vrouw in het algemeen voedt zijn creaties.

André Van Schuylenbergh is een kunstenaar pur sang, maar ook een gedreven snuisteraar, designfreak en collectioneur. De link met de meubels van Pieter De Bruyne is daarom snel gemaakt. De familie Van Schuylenbergh heft ook een intense band met het werk van De Bruyne: de ouders van André hadden een schoenwinkel die was ingericht door de interieurarchitect en een van hun zonen woont in een huis van De Bruyne. Vlak voor zijn dood maakte Van Schuylenbergh nog een realistisch portret van zijn vriend.

Pieter De Bruyne is een postmoderne designer en internationaal bekende meubelontwerper. Zijn werk, waarvan het volledige archief in het bezit is van het Designmuseum in Gent, sluit aan bij de Memphis-stijl.

De Bruyne hield tentoonstellingen in binnen- en buitenland en behaalde meerdere onderscheidingen, waaronder een Staatsprijs ter waardering van een kunstenaarsloopbaan. Galerie Zwart Huis stelt 3 unieke kasten tentoon van Pieter De Bruyne.

De Bruyne was eigenlijk een ontwerper buiten categorie. Hij maakte nooit deel uit van postmodernistische groepen als Alchimia en Memphis, hoewel het hem uitdrukkelijk werd gevraagd. Hij wijdde zijn hele leven aan de vernieuwing van het meubilair en het interieur en mag gerust als pionier van het postmodernisme worden bestempeld. Hoewel zijn ontwerpen vormelijk gedurfd zijn, verliest De Bruyne nooit de functionaliteit van een meubel uit het oog. Hij overleed in 1987.
Selectie werken