Jan De Vliegher

Silk

30.07.2016 - 25.09.2016

Zeedijk 635 - Knokke
Voor zijn nieuwe reeks ‘Silk’ vond Jan De Vliegher inspiratie in kleurrijke 18de-eeuwse zijden stoffen: brokaat en damast van de Soieries de Lyon.

Jan De Vliegher heeft een fascinatie voor de 18de eeuw. Eerder schilderde hij rococo-interieurs uit Venitiaanse paleizen, de Hofburg te Wenen of het paleis van Versailles, en alles wat in een paleis thuishoort: kristallen glazen en karaffen, serviezen en borden in porselein, marmeren bustes, lusters, zilverwerk, …  In zijn schilderijen komen het reflecterende licht en de schaduwen los van de objecten en vormen abstracte composities die refereren naar het abstract expressionisme.

De Vliegher hecht veel belang aan ordening en evenwicht. In de reeks ‘Silk’ komt de all-over compositie sterk tot uiting. Deze methode ordent kleuren en vormen volgens een geometrisch systeem. Verscheidene vormen worden ritmisch herhaald over het gehele oppervlak en lijken buiten het schilderij tot in het oneindige door te kunnen gaan. De all-over compositie werd geïntroduceerd  door Jackson Pollock en nadien gebruikt door o.a. Willem de Kooning, Cy Twombly en Gerard Richter.

Jan De Vliegher (°1964) woont en werkt in Brugge. Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten te Gent. In 1998 maakt hij een veelbelovend solodebuut in de expositieruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent - nu ‘de vrienden van het SMAK’. In 2003 werd hij geselecteerd voor de hoofdtentoonstelling ‘Marines in confrontatie’ in het PMMK Oostende binnen het kunstproject Beaufort.

Hij nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals ‘Trapped Reality’, Santa Monica Barcelona (1997), ‘De tuinen van Granada’, PMMK Oostende 2002, ‘Hofvijver in beeld’ Haags Historisch Museum Den Haag (2002), ‘Fading’ in het Museum van Elsene 2009, ‘Schatzkammer’ in het Kasteel van Gaasbeek (2011), ‘Sweet 18’ in het Kasteel d’Ursel (2015) en ‘My Blue China’ in Musée Ariana te Genève (2015). Hij had verscheidene solotentoonstellingen in binnen- en buitenland: o.a. in New York, Brussel, Venetië, Stockholm, Berlijn, Düsseldorf en Auckland (Nieuw-Zeeland).

Werken van Jan De Vliegher werden opgenomen in de collecties van o.a. Dexia Brussel, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel, Museum voor Moderne Kunst Oostende, High Museum of Art Atlanta (USA) en Musée Ariana in Genève (Zwitserland).
Selectie werken