Colin Waeghe

Nobody but you

03.05.2014 - 22.06.2014

Zeedijk 635 - Knokke
Galerie Zwart Huis brengt de tentoonstelling “Nobody but you” van het opkomende Belgische talent Colin Waeghe. Het oeuvre van Waeghe is sterk autobiografisch. De nieuwe reeks is dan ook geïnspireerd op de ervaringen die de kunstenaar opdeed in zijn huidige verblijfplaats Leipzig. Onder de indruk van het totalitaire systeem van de vroegere DDR brengt Waeghe zijn reflecties op doek. Centraal staat de invraagstelling van de identiteit.

“Nobody but you” klinkt als een reclame- of propagandaslogan. De reeks ademt de sfeer van Leipzig, waar veel voorbeelden te vinden zijn van de inbreuken door de staat en haar apparaat op het dagdagelijkse leven van haar burgers. Waeghe toont ons schildermatig verschillende invalshoeken op de realiteiten die hem hebben getroffen. De vele bezoeken aan het Stasimuseum, het hoofdkwartier van de Geheime Politie, drukken duidelijk hun stempel. Waeghe raakt ook gefascineerd door een modelbouwwinkel. Eens geschilderd is er immers geen verschil meer tussen model en realiteit.

Kunstcriticus Willem Elias: “Waeghe houdt ervan verwarring te zaaien. Is de luchtballon gecrasht of ligt hij klaar om op te stijgen? Is de varkenskop window dressing in de etalage van de slager, een politiek protest tegen een etnische groep of een markant figuur die men geslacht wil zien? Colin Waeghe weet het niet. Wil het ook niet weten. Zijn werken zijn doorgeefluiken van zijn ervaringen zonder gebruiksaanwijzing. De boodschap kan alle richtingen uit, zoals goede schilderijen moeten zijn. Het werk van Waeghe is zeer schetsmatig, vlekmatig en wat gecontroleerd beverig, zoals hij ook zelf in het leven staat, al dan niet met een peuk in de mondhoek.”

Colin Waeghe (°1980) woont en werkt in Brussel en in Leipzig (DE). Hij studeerde aan de Hogeschool Sint-Lukas (experimenteel atelier) te Brussel, aan het RITS (dramatische kunsten) te Brussel, aan PoPok (scenografie) in de Singel te Antwerpen en ten slotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) te Gent.
Hij nam deel aan verscheidene tentoonstellingen: ‘Polyfonie’ – Watou (2009), ‘Colin Waeghe & FMC Artists'book collection’, Frans Masereel Centrum, Kasterlee ( 2010), ‘Thank You For Tomorrow’ – Zebrastraat Gent ( 2010), ‘Vertigo, Besuch aus Gent’ – Neues Kunstforum Keulen (2012).
In 2013 werd hij geselecteerd voor de Young Artistic Talent Award van BNP Paribas en nam hij deel aan de groepsshow ‘Kortrijk Vlaandert’. Tijdens Art Gent werd hij in solo show gebracht als de selectie van de Nationale Loterij.
Selectie werken