Colin Waeghe

A Hermit's Dream

28.05.2016 - 24.07.2016

Zeedijk 635 - Knokke
De nieuwe reeks A Hermit’s Dream van Colin Waeghe gaat over de psychedelische gedachtenwereld van een fictieve kluizenaar. De kluizenaar sluit zich af van de wereld, doch de wereld dringt toch tot hem door. Het schilderij Fourth Wall drukt de essentie uit: de gordijnen in de kamer zijn dicht, doch het licht komt binnen langs de kieren. De vierde wand is een begrip uit de theaterwereld waarmee de voorkant van het toneel wordt aangeduid. De eerste drie wanden zijn de zijkanten en de achterkant. De vierde wand is een denkbeeldige wand tussen het publiek en het podium.
Kenmerken van een psychedelische ervaring zijn dat iemands geest op een onbekende manier waarneemt en ongeremd is. Beelden vervormen zich, dagelijkse objecten worden anders: een aquarium wordt een oceaan, geraniums worden een oerwoud. Niets lijkt wat het is.

Het oeuvre van Colin Waeghe wordt gekenmerkt door twee elementen: identiteit en transformatie. Zijn schilderijen zijn een mix van autobiografische elementen en gevonden beeldmateriaal. De kunstenaar toont ons schildermatig verschillende invalshoeken op realiteiten die hem getroffen hebben. Zijn werken zijn doorgeefluiken van zijn ervaringen zonder gebruiksaanwijzing bij. De boodschap kan alle richtingen uit. Door zijn tekenachtergrond werkt Waeghe met klein penceel op groot doek waardoor een vlekmatige toets onstaat. Dit weerspiegelt eveneens hoe hij naar de wereld kijkt, niet als een vaststaand maar als een continu veranderend iets, als trillende moleculen.

Colin Waeghe (°1980) woont en werkt in Brussel en in Leipzig, Duitsland. Hij studeerde aan de Hogeschool Sint-Lukas (experimenteel atelier) te Brussel, aan het RITS (dramatische kunsten) te Brussel, aan PoPok (scenografie) in de Singel te Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) te Gent.

Hij nam deel aan verscheidene tentoonstellingen waaronder Polyfonie - Watou (2009), Colin Waeghe & the FMC artists’ book collection - Frans Masereel Centrum, Kasterlee (2010), Thank You For Tomorrow (HISK laureates) - Zwarte Zaal, Gent (2010), Vertigo, Besuch aus Gent - Neues Kunstforum, Keulen (2012), Kortrijk Vlaandert - Budafabriek & Theoria, Kortrijk (2013) en ARTure #4 – De Pastorie, Ressegem (2016).

Tijdens de zomermaanden wordt er werk van Colin Waeghe getoond op het Kunstenfestival te Watou en op de Biënnale van de Schilderkunst in het Museum van Deinze en de Leiestreek. In het najaar neemt hij deel aan een tentoonstelling die toonaangevende Gentse en Japanse kunstenaars samenbrengt in het 21st Century Museum of Contemporary Art in Kanazawa, Japan.
Selectie werken