20 jaar Zwart Huis. 20 jaar Belgische kunst.

01.01.2021 - 31.12.2021

Rivoli Building #20 - Brussel
20 jaar Zwart Huis.
20 jaar Belgische kunst.

120 tentoonstellingen met meer dan 50 Belgische kunstenaars.

Ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van Zwart Huis nodigen we een jaar lang kunstenaars uit die aan de wieg stonden van de galerie in Villa De Beir te Knokke: Willem Cole, Koen Wastijn, Christophe Coppens, Johan Tahon, Jan Vanriet, Herr Seele en Luc Deleu.

Galerie Zwart Huis wordt opgericht in 2001 door Gerda Vander Kerken in Knokke. De galerie vindt eerst onderdak in Villa De Beir, een modernistische dokterswoning uit 1924, ontworpen door de Belgische architect Huib Hoste. In 2007 verhuist de galerie naar een nieuw pand op de zeedijk. 

De galerie focust zich vanaf het prille begin op Belgische hedendaagse kunst. Vaak staat figuratieve teken- en schilderkunst centraal in de keuze van de galerie, maar ook conceptuele kunstenaars, beeldhouwers, fotografen en ontwerpers komen regelmatig aan bod. In de vroege jaren krijgen onder meer Jan Fabre, Carl De Keyzer, Luc Deleu, Benoît van Innis, Karl Meersman, Koen Wastijn, Willem Cole, Ronny Delrue, Johan Tahon, Jan Vanriet, Jan Kempenaers, Ever Meule, Herr Seele, Jan De Vlieger en Liliane Vertessen belangrijke soloshows.

Door het continu streven naar een hoge kwaliteit bouwt de galerie in haar relatief jonge bestaan een stevige reputatie op in België. De tentoonstellingen houden steeds rekening met de modernistische architectuur van het gebouw, dat subtiel gemeubeld wordt met designklassiekers. Kunst en design gaan hand in hand.
Galerie Zwart Huis neemt regelmatig deel aan Art Brussels en artistieke activiteiten aan de Belgische kust, waaronder Beaufort en het Fotofestival Knokke.

Op de zeedijk in Knokke gaat Zwart Huis verder op haar elan en toont het werk van o.a. Johan Tahon, Philip Aguirre, Hans Vandekerckhove, Philippe Vandenberg, Pjeroo Roobjee, Gery De Smet, Nick Andrews, Yves Beaumont, Thierry Renard, Jan Vanriet,  Jan De Vliegher, Fik van Gestel, Liliane Vertessen, Richard Simoens, Johan Clarysse, Koen Deprez, Jozef Van Ruyssevelt, Luk Van Soom, Koen Broucke en Colin Waeghe.

Sinds begin 2017 waait een jonge wind in galerie Zwart Huis. Dochter Elke Helbig neemt de fakkel na drie jaar samenwerken van haar moeder over. De jonge galeriste, die in Brussel studeerde aan de VUB en Sint-Lukas, koopt een pand in het Brusselse Rivoli-gebouw en ruilt Knokke voor de hoofdstad.

In Brussel toont Zwart Huis een mix van kunstenaars die reeds in Knokke aan de galerie verbonden waren en een nieuwe selectie jonge en mid-career Belgische kunstenaars: Carole Vanderlinden, Hilde Overbergh, Robin Vermeersch, Lore Vanelslande, Colin Waeghe en Guy Slabbinck.
Samen met curator Kris Campo organiseert de galerie tweejaarlijkse tentoonstellingen rond hedendaagse keramiek onder de naam ‘CRMCS’. In dit concept wordt het keramisch werk van hedendaagse kunstenaars gemengd met pur sang keramisten, die zelden in het hedendaagse kunstcircuit tentoonstellen. De galerie neemt opnieuw deel aan Art Brussels met solo presentaties van Carole Vanderlinden en Liliane Vertessen. Dit jaar staat een duoshow met Hilde Overbergh en Robin Vermeersch op het programma van de kunstbeurs.