20 jaar Zwart Huis. 20 jaar Belgische kunst.

10.01.2021 - 30.04.2021

Rivoli Building #20 - Brussel
Galerie Zwart Huis bestaat 20 jaar en nodigt een jaar lang kunstenaars uit die aan de wieg stonden van de galerie in Villa De Beir te Knokke: Willem Cole, Koen Wastijn, Christophe Coppens, Johan Tahon, Jan Vanriet, Herr Seele en Luc Deleu.

Het jubileumjaar gaat van start met een dubbeltentoonstelling van Willem Cole en Koen Wastijn.
Willem Cole werd in 2006 uitgenodigd voor de dubbeltentoonstelling ‘Color’ met authentiek meubilair van Huib Hoste. In 2021 toont Cole recent werk in de tentoonstelling ‘Couleurs, Fleurs & Vin’.
Koen Wastijn, die in 2004 in Villa De Beir exposeerde met ‘Rabbits are Batteries’, presenteert in 2021 de tentoonstelling ‘Pentagonblues’. Beide tentoonstellingen openen op zondag 10 januari van 14u tot 19u in de Rivoli te Brussel.

Zwart Huis Knokke

Galerie Zwart Huis wordt opgericht in 2001 door Gerda Vander Kerken in Knokke. De galerie vindt eerst onderdak in Villa De Beir, een modernistische dokterswoning uit 1924, ontworpen door de Belgische architect Huib Hoste.

De galerie focust zich vanaf het prille begin op Belgische hedendaagse kunst. Vaak staat figuratieve teken- en schilderkunst centraal in de keuze van de galerie, maar ook conceptuele kunstenaars, beeldhouwers, fotografen en ontwerpers komen regelmatig aan bod. In de vroege jaren krijgen onder meer Jan Fabre, Carl De Keyzer, Luc Deleu, Benoît van Innis, Karl Meersman, Koen Wastijn, Willem Cole, Ronny Delrue, Johan Tahon, Jan Vanriet, Jan Kempenaers, Ever Meulen, Herr Seele, Jan De Vlieger en Liliane Vertessen belangrijke tentoonstellingen.

De soloshows worden opgezet in de vijftien kamers van de woning: op museale wijze en rekening houdend met de modernistische architectuur van het gebouw wordt het huis subtiel gemeubeld met designklassiekers van Mies van de Rohe, Noguchi, Eileen Grey, Eames of Bertoia. Een uniek concept: architectuur, design en kunst gaan hand in hand.

Door het continu streven naar een hoge kwaliteit bouwt de galerie in haar relatief jonge bestaan een stevige reputatie op in België. Galerie Zwart Huis neemt deel aan Art Brussels en artistieke activiteiten aan de Belgische kust, waaronder Beaufort en het Fotofestival Knokke.

In 2007 verhuist de galerie naar een nieuw pand op de zeedijk. Zwart Huis gaat verder op haar elan en toont het werk van o.a. Philippe Vandenberg, Pjeroo Roobjee, Gery De Smet, Nick Andrews, Johan Tahon, Philip Aguirre y Otegui, Hans Vandekerckhove, Yves Beaumont, Thierry Renard, Jan Vanriet, Jan De Vliegher, Fik van Gestel, Liliane Vertessen, Richard Simoens, Johan Clarysse, Koen Deprez, Jozef Van Ruyssevelt, Luk Van Soom, Koen Broucke en Colin Waeghe.

Zwart Huis Brussel

Sinds begin 2017 waait een jonge wind in galerie Zwart Huis. Dochter Elke Helbig neemt de fakkel na drie jaar samenwerken van haar moeder over. De jonge galeriste, die in Brussel studeerde aan de VUB en Sint-Lukas, koopt een pand in het Brusselse Rivoli-gebouw en ruilt Knokke voor de hoofdstad.

In Brussel toont Zwart Huis een mix van kunstenaars die reeds in Knokke aan de galerie verbonden waren en een nieuwe selectie jonge en mid-career Belgische kunstenaars: Carole Vanderlinden, Hilde Overbergh, Robin Vermeersch, Lore Vanelslande, Colin Waeghe en Guy Slabbinck.

De galerie organiseert met curator Kris Campo tweejaarlijkse tentoonstellingen rond hedendaagse keramiek onder de naam ‘CRMCS’. In dit concept wordt het keramisch werk van hedendaagse kunstenaars gemengd met pur sang keramisten, die zelden in het hedendaagse kunstcircuit tentoonstellen.

De galerie neemt opnieuw deel aan Art Brussels met solo presentaties van Carole Vanderlinden en Liliane Vertessen. Dit jaar staat een duoshow met Hilde Overbergh en Robin Vermeersch op het programma van de kunstbeurs.
Selectie werken