Willem Cole

De menselijke figuur maakt het hoofdonderwerp uit van het oeuvre van Willem Cole. Vertrekkend vanuit een mengeling van wetenschap en schilderkunst maakt Cole portretten van vrienden en familieleden.
Hij maakt portretten door het soortelijk gewicht van de geportreteerde in een volume weer te geven, of laat de geportreteerde 2 kleuren kiezen uit een heel kleurengamma. Deze tinten tonen wie ze (op dat moment) zijn. In de groepsportretten ontstaan zo bevreemdende kleurcomposities als gevolg van de menselijke willekeur. De portretten worden op glanzend fotopapier gedrukt, waardoor de toeschouwer zijn of haar spiegelbeeld als tweede gelaagdheid ervaart.
De werken zijn niet louter schilderkunst, maar kunnen evenmin gedefinieerd worden als sculptuur, installatie. Met een zo uitgepuurd en zuiver mogelijk resultaat voor ogen vermengt hij genres en media.

Willem Cole (°1957 Gent) studeerde schilderkunst aan de Sint Lucas hogeschool te Gent en kreeg er les van Dan van Severen. Later werd hij zijn assistent en nadien docent Schilderkunst. In 2002 organiseerde het S.M.A.K. een overzichtstentoonstelling van zijn werk.
Tentoonstellingen