Ronny Delrue

Het oeuvre van Ronny Delrue (° 1957) ontspruit uit sterk persoonlijke emotionele en intellectuele ervaringen. Herinneringen schildert en tekent hij om tot dagboeknotities. Daarbij filteren geheugenprocessen en interpretatiemechanismen bijgebleven concrete beelden. Dit resulteert in somberkleurige werken die stug en hermetisch aandoen, maar tegelijk intrigeren omwille van hun introvert karakter.

Meestal vertrekt de kunstenaar vanuit ‘een hoofd’. Een hoofd met telkens dezelfde omgekeerde peervorm in ontelbare variaties geschilderd of getekend. Een ongedefinieerd hoofd, een vervaagde portretkop of een amper herkenbaar gelaat doemt telkens weer als een fantoom op. ‘Gesluierde’ personages laten de kijker fantaseren over wat de kunstenaar niet schildert maar wel toont, over wat niet zichtbaar is maar wel doorschemert.

Tijdens de tentoonstelling Rooms of my head wordt de galerie een metafoor voor ‘het hoofd’. ‘Hoofd’-werken en enkele (zelf)portretten op ware grootte zullen onder de vorm van installaties worden opgesteld. In wezen wordt het hele gebouw getransformeerd tot een totaalinstallatie, waarbinnen de bezoeker langs universele thema’s – manipulatie, vervuiling, verstening, verdwijnen, …, vrijheid – zal kunnen rondwandelen. Grote tekeningen op Japans papier, (overwegend zwarte) schilderijen, dagboeknotities, bewerkte foto’s, videowerk en sculpturen openbaren nieuwe facetten van zichzelf in de unieke huiselijke sfeer van het Zwart Huis.

Ronny Delrue woont en werkt in Gent. Hij volgde les aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten en daarna aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Naast kunstenaar is Delrue ook docent is aan de Hogeschool Sint-Lukas in Gent. In 2011 werkte hij aan een doctoraat in de Kunsten ‘Het onbewaakte moment. Een analyse van de gecontroleerde ongecontroleerdheid tijdens het tekenproces bij de genese van het beeld.’ (KU Leuven). In dit proefschrift vraagt Delrue zich af hoe het toeval meespeelt in het maken van een beeld.

Hij nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals 'Fading' Musée d'Ixelles, Brussel 2009, 'Uit het geheugen / From memory' Museum dr. guislain 2009, 'Parallellepipeda' Museum M Leuven 2010, 'PPP (Public Private Paintings)' MuZEE Oostende 2010 en 'The sky touches the earth and the earth/2' TKKMOA Museum of Art, Xiamen, China. Belangrijke solotentoonstellingen werden aan zijn oeuvre gewijd: o.a. 'Ronny Delrue' De Vereniging, vrienden van het SMAK 2000, 'La chambre des mémoires & cerebriraptor' Musée d'Ixelles 2007, ‘Zeichnungen' Raum für Kunst Aachen 2010 en TKKMOA Museum of Art, Xiamen, China. Zijn werk is opgenomen binnen de toonaangevende collecties van o.a. het SMAK Gent en het MuHKA Antwerpen.
Tentoonstellingen