Pjeroo Roobjee

Pjeroo Roobjee (°1945) is een veelzijdig plastisch en literair kunstenaar : hij is werkzaam als schilder, tekenaar, graveur, auteur, acteur, causeur, theatermaker, entertainer en zanger. Met beeld en taal schept hij een eigen ironisch-absurde wereld waar humor, tristesse en wrangheid elkaar versterken. 
Zijn schilderijen vertellen verhalen over het ziekelijk verlangen van de mens naar macht, bevrediging, vernietiging ... een verlangen dat nooit bevredigd wordt en zichzelf daardoor eindeloos opwekt. De overwegend grote doeken lijken op monumentale stripverhalen, met drukke fragmenten en ritmische pointillistische partijen.

Hij studeerde schilderkunst en graveren aan de Koninklijke Academie te Gent en aan de voorbereidende afdeling van de Rijksacademie te Amsterdam. Zowel zijn plastisch als zijn literair werk werd meermaals bekroond. Zo werd hij o.a. menig
keer onderscheiden in de Prix de la Jeune Peinture, ontving hij de Louis Paul Boon-Prijs (1994) en de Arkprijs van het Vrije Woord (1998) en werd hij laureaat van de cultuurprijs van de stad Gent (2004). 

Hij vertegenwoordigde ons land op grote kunstmanifestaties zoals de Biënnales van Sâo Paulo (1971) en Venetië (1980).

Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties en musea, o.a. in de Collecties van de Belgische Staat, de Verzameling van de Vlaamse Gemeenschap, het Parlement van de Vlaamse Gemeenschap, Dexia, het PMMK (Kunstmuseum aan Zee) Oostende, het Museum van Elsene, het Museum voor Moderne Kunst Brussel, het SMAK Gent, het MOMA New York.
Tentoonstellingen