Peter Lagast

Nadat Peter Lagast (°1972). in 1995 afstudeerde aan het atelier schilderkunst van het Hoger Instituut voor Wetenschap en Kunst (St-Lucas Gent), doorliep de kunstenaar een veelzijdig artistiek parcours van tekenen, schilderen, reizen en sculpturale uitstappen. De laatste jaren kwam de focus voornamelijk te liggen op de gelaagdheid van het schilderen op bestaande beelden, zoals postkaarten, affiches, schilderijen en vooral op oude platenhoezen. 

Peter Lagast begon met het beschilderen van platenhoezen tijdens een residentie in Be-Part te Waregem in 2017, een praktijk die uitgroeide tot een ongoing project en ondertussen een herkenbare hoeksteen vormt in zijn oeuvre. Op een spitsvondige en soms haast humoristische wijze gaat de kunstenaar de interactie aan met de visuele kenmerken die eigen zijn aan elke platenhoes. Details worden uitgelicht - nu eens een lichaamsdeel, dan weer een woord of omgevingselement - en voorzien van een nieuwe, schilderachtige context. In de veelheid van de tentoongestelde werken zijn een aantal wederkerende motieven te herkennen: het huis (de plek), de vrouw (Eros), het landschap (Eden) en bovenal, de schilderkunst en haar muzes.

De gelaagdheid van de beelden doet denken aan onze zapcultuur, die ondertussen zelfs eerder een swipecultuur geworden is. Deze nieuwe beeldcultuur staat niet alleen bol van kunsthistorische referenties en parodieën, maar bevat evenzeer visuele verwijzingen naar datgene wat ons dagdagelijks treft en passeert. Net zoals reclame overgaat naar een nieuwsbericht, een reisverslag of een kunsthistorische noot, gaan ook de verschillende lagen in de beelden van Peter Lagast naadloos in elkaar over. Ze ontketenen een oneindigheid aan mogelijke verhalen, die men beter overlaat aan degene die het bekijkt.