Liliane Vertessen

Liliane Vertessen (1952) is één van de eerste Belgische kunstenaars die het eigen lichaam als artistiek medium gebruikt. Ze ensceneert tableaux vivants en organiseert happenings voor één persoon. Ze voert zichzelf op in verschillende decors, in verschillende rollen: ze verkleedt zich in romantische gewaden, lingerie, tijgerpakjes of mannenkostuums. Deze privé-happenings worden vastgelegd op foto. Nadien worden analoge foto’s ingekleurd en geassembleerd met objecten (jurken, pluche, pels, …) en neon. De zelfportretten zijn vaak erotisch geladen en stralen een kitscherige wereld van glitter en schijn uit.

In het oeuvre van Liliane Vertessen schuilt een mysterieuze dubbelzinningheid: het provocerend rollenspel suggereert een grenzenloos exhibitionisme. Niets is minder waar. Steeds weer vlucht ze in een rollenspel en verbergt ze zich in een cliché van ‘De Vrouw’ : de vamp, de stoeipoes, de diva, de dame, de koningin, de femme fatale, de hoer, het onschuldige meisje. Haar echte identiteit blijft echter ongrijpbaar.

Liliane Vertessen studeerde drie jaar aan de Antwerpse Kunstacademie en nadien twee jaar voor regie-assistente in Brussel. Enkele highlights uit haar loopbaan zijn haar expositie in 1983 in Museum D'Hondt-Dhaenens - Deurle, die in 1986 in De Brakke Grond te Amsterdam, de dubbeltentoonstelling met Cindy Sherman in het PCBK Hasselt (1987), 'Liliane Vertessen en Wim Delvoye'   in het Gentse SMAK (1989), 'Gedachtengangen' in Museum Fridericianum - Kassel (1989), haar expo in het NAK te Aachen (1991), 'Woord en beeld' in 1992 in het Antwerpse MUHKA, ' Seven crimes one case' in het PMMK te Oostende (1992) en ' David Bowie and me' in Studio Propaganda te Antwerpen in 1999. Haar werk is vertegenwoordigd in belangrijke museumcollecties als het Antwerpse MUHKA en het PMMK te Oostende.

De kunstenares heeft ook verschillende laureaatstitels op haar palmares staan. Haar monumentale inoxsculptuur 'Hemel en Aarde' die sinds 1997 vlakbij het Brusselse Noordstation in het straatbeeld is geïntegreerd, getuigt daar ondermeer van. In 1996 won ze de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Tentoonstellingen