Het oeuvre van Jan Vanriet (°1948, Antwerpen) is stilistisch zeer divers: van verderlicht impressionistisch tot dreigend donker geometrisch met een vleug melancholie als sferische constante. De themakeuzes die de kunstenaar maakt, verbinden die formele verscheidenheid tot een consistent geheel. Vanriet reflecteert keer op keer vanuit zijn hoogsteigen persoonlijk bestaan in het nu over historische, filosofische, sociaal-politieke en verwante kwesties. Nooit op een directe manier maar ook allerminst op vrijblijvende wijze, behandelt hij onderwerpen als existentiële eenzaamheid, sociale onrechtvaardigheid, noodlot, vlucht, vernietiging en moord.

In 1972 studeerde Jan Vanriet af aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Op talloze tentoonstellingen in binnen- en buitenland werd plastisch werk van hem gepresenteerd. De kunstenaar nam deel aan de befaamde Biënnales van Menton, Sao Paulo en Venetië. Werken van Vanriet zijn opgenomen in de collecties van o.a. het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Museum of Contemporary Art in Seoul, Museum of Contemporary Art  San Diego en het Museum of Contemporary Art in La Jolla.

Vanriet ontwerpt decors, omslagen voor romans en tijdschriften. Hij illustreert hij literaire uitgaven en verzorgt hij columns. De kunstenaar schrijft ook. Hij publiceert dichtbundels en schrijft onder andere voor Vrij Nederland, Avenue en DeMorgen Magazine.

Op diverse plekken is monumentaal werk van hem geïntegreerd: een plafondschildering in de inkomhal van de Antwerpse Bourla-schouwburg en muurschilderingen in de hoofdzetel van de Kredietbank in Brussel, in het Brusselse metrostation De Brouckère en in het Brusselse Roularta Media Centre.
Tentoonstellingen
Publicaties

Jan Vanriet
Schilderijen Parcours 1966 - 2008
hardcover
240 pp
24 x 17 cm
ISBN-13: 9789053496756
Snoeck, Gent, 2008
30 euro

Meer info