Gery De Smet

Kleine Landeigendom

07.09.2004 - 07.11.2004

Zeedijk 635 - Knokke
Gery De Smet (° 1961 Merksem) studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent en vervolgens aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen. In 1992 won hij de Emile Langui-Prijs voor Jonge Belgische Schilderkunst. Het werk van Gery De Smet gaat over identiteit en afbakening. In reeksen met titels als Wijze van Wonen, Studie der Ideologieën, Voor uw eigen goed en Kom, volg mij onderzoekt hij deze thematiek vanuit verschillende invalshoeken. Zijn oeuvre is zeer uiteenlopend : schilderijen, boeken, tijdschriften, installaties, muurschilderingen, sculpturen, grafiek, foto's, fotokopieën, happenings en performances.

Kleine Landeigendom is een reeks schilderijen van verschillend formaat, waarvan de algemene onderliggende toon wordt bepaald door heimwee en ongeloof in eeuwige terugkeer. In een aantal doeken wordt de nietigheid van de mens gethematiseerd. Een reeks binnen de reeks handelt over het Verdronken Land : doeken worden letterlijk door verf overspoeld. Op visueel niveau vormt de reeks Kleine Landeigendom een sterk geheel door haar volks karakter en de verhalende suggestiekracht van haar figuratie.
Het werken in reeksen is een constante binnen de ontwikkeling van De Smet’s oeuvre. Door deze werkstrategie aan te houden, slaagt de kunstenaar er voor zichzelf in zijn eigen chaos te bezweren. De presentatie van een reeks schilderijen rond een bepaalde betekenissencluster werkt naar de kijkers toe als stimulus om op zoek te gaan naar zinvolle verbanden en zo nieuwe betekenissen te ontdekken.
Selection works