Thierry Renard

Thierry Renard (1951 - 2011) was een topjurist in Brussel en New York, gespecialiseerd in Internationaal Recht. Sinds zijn jeugd verknipt hij papier tot collages met een boodschap: zijn eerste collage, in 1967, was een liefdesbrief op een pianopartituur waar hij de muzieknoten verving door ogen. Het beeld zei zoveel meer dan woorden.
In 1995 besliste hij om een punt te zetten achter zijn advoca- ten-carrière en zich definitief aan de collage-kunst te wijden. Collages zijn een specifieke expressievorm van de twintigste eeuw. Ze werd beoefend door de kubisten, constructivisten, dadaïsten, surrealisten, Cobra en Pop Art.
De collages van Renard zijn puzzles for the eye and the brain waar de kunstgeschiedenis een belangrijke rol speelt. In de titels schuilen humor en zoekertjes. Technisch getuigen ze van feilloos vakmanschap. Het ‘nieuwe’ beeld dat ontstaat is een perfecte trompe-l’oeil, waar nauwelijks te zien is wat toegevoegd of weggelaten werd.

Het oeuvre van Thiery Renard kent nationale en internationale belangstelling. Hij had solotentoonstoonstellingen in o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam, MuHKA (Antwerpen), Museum van Elsene, Verbeke Foundation (Stekene). Hij nam deel aan belangrijke tentoonstellingen in o.a. MuHKA (Antwerpen), Fondation pour l’Architecture (Brussel), Metropolitan Museum Tokyo, Stedelijk Museum Schiedam, Centre Wallonie-Bruxelles (Parijs).

Exhibitions