Jan Fabre

“Searching for Utopia” focust op de schildpad in het werk van de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre. De tentoonstelling bestaat uit levende schildpadden en tekeningen, sculpturen, installaties, waarvan telkens het motief van de schildpad centraal staat. De werken dateren van eind jaren ’70 tot vandaag.
Hun presentatie sluit aan op Fabres creatie van Searching for Utopia, een bronzen sculptuur die hij in het kader van het kunstproject 2003 Beaufort gecreëerd heeft, en die op het strand van Nieuwpoort staat. De sculptuur stelt een vrouwelijke zeeschildpad voor, met op haar rug, teugels in de hand, de kunstenaar zelf.
De dierenwereld duikt voortdurend  in Jan Fabres oeuvre op. Kevers en uilen zijn bekende en veel voorkomende sparringpartners van zijn verbeelding, maar ook papegaaien, kikkers, wandelende bladeren, bidsprinkhanen, vissen, vleermuizen, spinnen of vliegen figureerden bij een of meer gelegenheden in zijn artistieke universum.De schildpad opereerde tot dusver veeleer in de schaduw. Haar plotse verschijning aan de Belgische kust roept bijgevolg vragen op.
De tentoonstelling traceert de gedaantes, rollen en betekenissen die het dier in Fabres oeuvre aanneemt of belichaamt. Daaruit blijkt dat de schildpad een uitgelezen Krijger van de Schoonheid en van de Wanhoop is.Exhibitions