Who the f... is Liliane V.

18.03.2017 - 13.05.2017

Rivoli Building #12 - Brussel
Galerie Zwart Huis opent een vestiging in het Rivoli-gebouw in Brussel. Hiermee wil de galerie haar selectie hedendaagse Belgische kunst tonen aan het Brusselse en internationale publiek. Galerie Rivoli, aan de grens van Elsene en Ukkel, is op weg om een belangrijk centrum voor hedendaagse kunst in Brussel te worden. Onze hoofdstad profileert zich ook steeds nadrukkelijker als internationale kunststad. De openingstentoonstelling van Galerie Zwart Huis in Rivoli, ‘Who the f… is Liliane V.’, heeft plaats op zaterdag 18 maart.

Galerie Zwart Huis startte haar activiteiten in 2001 in de modernistische woning De Beir, een ontwerp van de befaamde architect Huib Hoste, in Knokke. Er werden tentoonstellingen georganiseerd met Belgische kunstenaars zoals Jan Fabre, Luc Deleu, Jan Vanriet, Liliane Vertessen, Johan Tahon en Jan De Vliegher. In 2007 verhuisde de galerie naar een nieuw pand op de zeedijk en trok ze de lijn door van Belgische hedendaagse kunst. In 2015 werd oprichtster Gerda Vander Kerken opgevolgd door haar dochter Elke Helbig.

Het Rivoli-gebouw werd eind jaren ‘70 gebouwd. Jarenlang verloederde de luxueuze winkelgalerij, maar vanaf de eerste renovatiefase in 2013 kwam de heropleving. Steeds meer galeriehouders gingen er zich vestigen, aangetrokken door de architectuur van het gebouw en de ligging in Elsene, dat het belangrijkste district in Brussel is voor hedendaagse kunst. In de Galerie Rivoli zijn o.a. gevestigd: Xavier Hufkens, Hopstreet Gallery, Rossi Contemporary, Victor Hunt, Dear Future Me, Plagiarama, De Filatuur en vanaf heden dus ook Galerie Zwart Huis.

Voor de openingstentoonstelling kiest Galerie Zwart Huis voor Liliane Vertessen (1952): één van de eerste Belgische kunstenaars die het eigen lichaam als artistiek medium gebruikt. Ze combineert regelmatig analoge fotografie met neon. Haar poses, waarbij ze zichzelf fotografeert, zijn erotisch geladen en sterk geënsceneerd. Er schuilt een mysterieuze dubbelzinnigheid in haar werk: het provocerende rollenspel suggereert een grenzeloos exhibitionisme. Ze verbergt zich in een cliché van ‘De Vrouw’: de vamp, de stoeipoes, de diva, de femme fatale, het onschuldige meisje. Haar echte identiteit blijft echter ongrijpbaar.

Het werk van Liliane Vertessen bevindt zich in de collecties van het M HKA, het PMMK, Belfius Art Collection en het Vlaams Parlement. Enkele highlights uit haar loopbaan zijn de dubbeltentoonstelling met Cindy Sherman in het PCBK Hasselt (1987), 'Liliane Vertessen en Wim Delvoye' in het Gentse SMAK (1989), 'Gedachtengangen' in Museum Fridericianum - Kassel (1989), 'Woord en beeld' in 1992 in het Antwerpse M HKA, 'Seven crimes one case' in het PMMK te Oostende (1992) en 'David Bowie and me' in Studio Propaganda te Antwerpen in 1999.

Adres: Rivoli Building #12
Chaussée de Waterloo 690, 1180 Brussels
Selectie werken