Johan Clarysse

Vaut le voyage

16.03.2013 - 28.04.2013

Zeedijk 635 - Knokke
Johan Clarysse tast het grensgebied af tussen herkenning en vervreemding. Zijn oeuvre is doordrongen van een intrigerende dubbelzinnigheid. Het uitgangspunt zijn foto’s, stills uit films, beelden uit de wereld van media en reclame, kunsthistorische referenties. Al schilderend manipuleert en interpreteert hij deze beelden en voegt er woorden, citaten, tekstfragmenten of logo’s aan toe. Daardoor stelt hij de oorspronkelijke vanzelfsprekendheid van het beeld in vraag.
De reeks ‘Suspicious Landscapes’ refereert naar fictieve reclamebeelden. Idyllische berglandschappen of zeezichten geven de illusie uit een reisalbum of reisbrochure te komen. De toegevoegde teksten in rode kapitalen, centraal op het doek aangebracht, verwijzen naar slogans met commerciële of politieke inslag. Tekst en beeld staan in een weerbarstige relatie tegenover mekaar.

Johan Clarysse woont en werkt in Brugge. Hij studeerde filosofie aan de K.U. Leuven en genoot nadien een plastische opleiding aan de Academies voor Schone Kunsten van Leuven en Brugge.
Hij nam deel aan belangrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland o.a.: Museum voor Schone Kunsten Oostende, Museum voor Schone Kunsten te Gent, Brakke Grond Amsterdam, CIAP Hasselt, Museum Elsene, BOZAR Brussel, Modern Chinese Art Foundation Peking, Kasteel van Gaasbeek, Museum Dr. Guislain Gent, Museum van Deinze en de Leiestreek, MU.zee Oostende.
In 2008 verscheen een monografie over zijn werk bij uitgeverij Ludion onder de titel: ‘why october? & other questions’.

Werken van hem zijn opgenomen in de collecties van o.a. Provincie West-Vlaanderen, Nationale Loterij, Museum Dr Guislain, Museum van Deinze en de Leiestreek, Fundacion Knecht-Drenth Alicante, Modern Chinese Art Foundation Peking, Universiteit Antwerpen, Stad Moeskroen, KATHO Kortijk
Selectie werken