Luk Van Soom

Usine de nuages

10.11.2012 - 13.01.2013

Zeedijk 635 - Knokke
De wondere wereld van de surrealistische beeldhouwer Luk Van Soom is bevolkt met mythische figuren en zonderlingen: Atlantiërs, diepzeeduikers, bergbeklimmers, astronauten, kortom reizigers met een roeping. Tevens is hij gefascineerd door oerelementen als vuur, water, planeten, sterren en wolken. Zijn beeldentaal van overdadige vormen, krulmotieven, kronkelende lijnen en speelse ornamentiek refereert naar de barok waarmee hij een intense affiniteit heeft. Van Soom beheerst een grote vakkennis : hij boetseert zijn basis-beelden steeds in klei die zo eigen aan hem is. Nadien worden de beelden verwerkt in gips, brons, staal, aluminium of kunststof.

De retrospectieve tentoonstelling ‘Usine de nuages’ brengt werken samen rond ‘wolken’, een thema dat frequent in zijn oeuvre terugkeert.
Luk Van Soom (°1956) woont en werkt in Rijkevorsel. Aanvankelijk was hij schrijnwerker-meubelmaker. Nadien studeerde hij beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) eveneens te Antwerpen. Hij was professor aan de Rietveld Academie te Amsterdam en aan de Academie voor Schone Kunsten te
Antwerpen. Momenteel is hij professor aan de St. Joost Academie van Breda.

In binnen- en buitenland realiseerde hij spraakmakende projecten, tentoonstellingen en opdrachten. Voor Beaufort 2006 realiseerde hij een 12 meter hoge metalen boom die op het strand van Wenduine stond. In 2010 organiseerde het Stedelijk Museum Hoogstraten een belangrijke overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre.
Op vele openbare ruimten staan zijn monumentale werken o.a. ‘Walhalla’, Italiëlei, Financiëncentrum, Antwerpen. ‘De avonturen van Baron Von Munchausen’, Zuiderwagenplein, Lelystad. ‘Romeo en Julia II’, Provinciedomein Rivierenhof, Antwerpen, ‘Let's make the water turn back’, Ziekenhuis Klina, Brasschaat, ‘De Man van Atlantis’, Waterloolaan, Brussel, ‘De man die het heelal stut’, Stationsplein, Wetteren, ‘Badende Bosnimph’, Universiteit Maastricht.

Deze zomer werden 'Frozen Wave' in Lekkerkerk (NL) en 'Walk to Magdalena' en 'Tussen Waken en Slapen' in het AZ Damiaan te Oostende ingehuldigd.
Selectie werken