Yves Beaumont

Stillness

02.04.2016 - 22.05.2016

Zeedijk 635 - Knokke
Yves Beaumont behoort tot de generatie van ‘stille schilders’ die naar een beeldtaal zoeken die baadt in sereniteit en verstilling en waarbij een soort vertraging van het beeld ontstaat. Hij zoekt naar vereenvoudiging en reduceert dat beeld  naar zijn essentie. Toch merkt de aandachtige blik in zijn schilderijen en tekeningen een grote schakering aan tinten in de schemer van het land, en in het alles omheersende licht van het water en de lucht. Het zichtbare landschap vormt de inspiratie, maar hoe dit zich aan de schilder openbaart blijft mysterieus en etherisch.  Het resulteert in schilderijen die een ruime blik bevatten en waarin de ijle lucht zich mengt met het water of het omringende landschap. Een enkele lijn geeft de horizon aan en reflecties ontstaan. Het geschilderde bevindt zich op het scherpst van de snede tussen werkelijkheid en abstractie.

Het oeuvre van Yves Beaumont is onlosmakelijk verbonden met de tradities van de landschapsschilderkunst. Er zijn duidelijk connecties met het werk van Turner, Whistler, Caspar David Friedrich en de schilders van de Hudson River School, maar hij onderzoekt continu en gestaag hoe de tijdloze kracht van het landschap op een actuele manier op doek kan worden vertaald.

Yves Beaumont (°1970) woont en werkt in Oostende. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij behaalde onderscheidingen bij wedstrijden voor beeldende kunst van provinciaal en nationaal belang. Zijn werk werd vroeg opgemerkt en opgenomen in het beleid van een aantal galeries voor hedendaagse kunst in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en werd meerdere malen gepresenteerd op de belangrijke kunstbeurzen (Art Brussels, Art Rotterdam, B.Art fair, Art Amsterdam, Art Athene, Art The Hague, …). Zijn werk werd door diverse curatoren geconcipieerd in een aantal projecten in binnen- en buitenland, o.m. de expositie "Trapped Reality" in Barcelona (Spanje), dat kaderde binnen het uitwisselingsproject tussen Vlaanderen en Catalonië in 1997, de groepspresentatie met een aantal Belgische kunstenaars in het BASF-Kulturhaus in Schwarzheide/Dresden (Duitsland) in 2001, alsook de door de voormalig Muhka-directeur Florent Bex samengestelde tentoonstelling "Herinnering en Verlangen" in Den Haag in 2002. In 1995 had hij een eerste solotentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Oostende, in 2011 volgde een  solotentoonstelling in het Museum van Deinze en de Leiestreek in Deinze.

Werken van Yves Beaumont zijn opgenomen in de collecties van o.m. de Provincie West-Vlaanderen, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende, de Belgische Ambassade in Vietnam, het Vlaams Parlement en de Stichting Beeldende Kunst Amsterdam en in diverse privé collecties in binnen- en buitenland.
Selectie werken