Jan De Vliegher

Stil Leven

01.08.2007 - 30.09.2007

Zeedijk 635 - Knokke
Thematisch bestaat de tentoonstelling ‘Stil Leven’ uit twee delen. Een eerste reeks schilderijen vertrekt van eigen foto's van de zee die allemaal 's avonds werden genomen op 24 juni 2006 van op een pier en van op het strand zelf, in tegenlicht. Het tweede thema is Wenen. Tijdens een verblijf in Wenen bestudeerde De Vliegher vooral rococoarchitectuur. De hierop geïnspireerde reeks schilderijen bestaat voornamelijk uit kerkinterieurs, paleisinterieurs (Paleis Schönbrunn en de Hofburg) en stillevens (de schatkamer van de Hofburg).

De werken van Jan De Vliegher hebben een realistisch karakter en bevinden zich in het figuratieve veld. Hij hecht niet aan het narratieve of aan de anekdote maar zoekt naar universele situaties. Hij is geen historieschilder, hij vertelt geen verhalen, hij doet niet aan politiek, heeft geen boodschap, tenzij een zuiver schilderkundige. In feite is hij een abstract schilder, ook al schildert hij de werkelijkheid aan de hand van foto’s.Uit de ontelbare fotografische opnames kiest de schilder een beperkt aantal beelden die met de computer zorgvuldig bewerkt worden. Compositie, vorm, kleur en perspectief worden als voorbereiding van het schilderen gemanipuleerd en aangepast. In zijn doeken zoekt De Vliegher het magische moment waar de figuratie eindigt en de abstractie begint, het moment waarop de realistische illusie ophoudt en het onderwerp in verf verandert.

Jan De Vliegher schildert het licht. Het licht dat weerkaatst en reflecteert tot het loskomt van de objecten en haast abstracte composities gaat vormen. Wat steeds weer opvalt in zijn werk is de vreugde van het schilderen.

Jan De Vliegher (°1964) woont en werkt in Brugge. Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten, Gent. In 1998 debuteerde hij solo in de expositieruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent - nu de Vrienden van het S.M.A.K. In 2000 was hij laureaat van de Prijs voor Beeldende Kunsten van de Provincie West-Vlaanderen.

De Vliegher nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals ‘Trapped Reality’ (Santa Monica-Barcelona, 1997), ‘De tuinen van Granada’ (PMMK Oostende, 2002), ‘Marines in confrontatie’ (Beaufort, PMMK Oostende 2003), ‘Fading’ (Museum van Elsene, 2009) en ‘Schatzkammer’ in het kasteel van Gaasbeek (2011). Werken van hem werden opgenomen in de collecties van onder andere Dexia Brussel, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel en het Museum voor Moderne Kunst Oostende.
Selectie werken