Jan De Vliegher

Reflecties

20.11.2004 - 27.02.2005

Zeedijk 635 - Knokke
80 schilderijtjes van 30/45 cm stellen allen wateroppervlakken voor die licht als spiegels reflecteren, o.a. het lichtspel van een zwemmer in een zwembad, het spiegelbeeld van overhangende takken, de grillige beweging van het wateroppervlak, zonnereflecties op het deinende water aan een rotskust, lichtweerkaatsing in de golfslag van de Noordzee, de diepte van de waterkant langs het Minnewater ... "Reflecties" is tevens het resultaat van kunstreflectie. De kunstenaar onderzochthet effect dat licht heeft op kleur in zijn schilderkunst, en dit op een haast wetenschappelijke manier. Vormen worden vaag gesuggereerd, terwijl kleuren getuigen van reële precisie. Van dichtbij neigen de werken naar abstractie, terwijl ze van op afstand fotorealistisch overkomen. Deze verrassende dualiteit verleent aan elk doek een visuele zuigkracht.

De werken van Jan De Vliegher hebben een realistisch karakter en bevinden zich in het figuratieve veld. Hij hecht niet aan het narratieve of aan de anekdote maar zoekt naar universele situaties. Hij is geen historieschilder, hij vertelt geen verhalen, hij doet niet aan politiek, heeft geen boodschap, tenzij een zuiver schilderkundige. In feite is hij een abstract schilder, ook al schildert hij de werkelijkheid aan de hand van foto’s.Uit de ontelbare fotografische opnames kiest de schilder een beperkt aantal beelden die met de computer zorgvuldig bewerkt worden. Compositie, vorm, kleur en perspectief worden als voorbereiding van het schilderen gemanipuleerd en aangepast. In zijn doeken zoekt De Vliegher het magische moment waar de figuratie eindigt en de abstractie begint, het moment waarop de realistische illusie ophoudt en het onderwerp in verf verandert.

Jan De Vliegher schildert het licht. Het licht dat weerkaatst en reflecteert tot het loskomt van de objecten en haast abstracte composities gaat vormen. Wat steeds weer opvalt in zijn werk is de vreugde van het schilderen.

Jan De Vliegher (°1964) woont en werkt in Brugge. Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten, Gent. In 1998 debuteerde hij solo in de expositieruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent - nu de Vrienden van het S.M.A.K. In 2000 was hij laureaat van de Prijs voor Beeldende Kunsten van de Provincie West-Vlaanderen.

De Vliegher nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals ‘Trapped Reality’ (Santa Monica-Barcelona, 1997), ‘De tuinen van Granada’ (PMMK Oostende, 2002), ‘Marines in confrontatie’ (Beaufort, PMMK Oostende 2003), ‘Fading’ (Museum van Elsene, 2009) en ‘Schatzkammer’ in het kasteel van Gaasbeek (2011). Werken van hem werden opgenomen in de collecties van onder andere Dexia Brussel, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel en het Museum voor Moderne Kunst Oostende.
Selectie werken