Karl Meersman

Op de korrel

17.06.2006 - 17.09.2006

Zeedijk 635 - Knokke
In het land van Rubens en Magritte liggen de roots van Karl Meersman (Temse 1961). Elke week maakt hij twee merkwaardige tekeningen voor Trends Magazine en Focus Knack. De actualiteit is zijn onuitputtelijke inspiratiebron...

Hij vertaalt zijn kijk op de vaak bizarre wereld in spotprenten die grote belangstelling genieten. Deze erkenning dankt Karl aan het voortdurend verdiepen van technieken, zijn onmiskenbare eigen beeldtaal en een humor die nooit ver weg is van het surrealisme. Zijn beelden verrassen telkens opnieuw door hun scherpzinnige observatie en een onverwachte associatie. Een grap verpakt in vakmanschap, satire met een ontwapenende vriendelijkheid.

Karl Meersman volgde aan diverse kunstacademies kunstgeschiedenis, figuur, publiciteit en prentkunst. Hij noemt zichzelf een grafisch kunstenaar die aangetrokken is tot de karikatuur en de spotprent in de traditie van Felicien Rops, Toulouse Lautrec en Daumier. Karl Meersman observeert en wordt gedreven door de fascinatie voor de mens en zijn gedrag.
Al bijna 20 jaar houdt hij de politiek-economische wereld een spiegel voor. Maar ook bekende koppen uit de showbizz-wereld ontmaskert hij graag. Noem hem gerust de hofnar, die de groten der aarde tot naakte keizers herleidt.

Karl neemt de wereld rondom zich "Op de Korrel" , in een tentoonstelling die thematisch is opgebouwd:

In de woonkamer van het Zwart Huis, op de eerste verdieping, ontsnapt het Belgisch koningshuis niet aan zijn milde spot. Een levensgroot Brabants trekpaard in de nationale tricolor, portretten van koningen en prinsen en een eerbetoon aan onze "Grootste Belgen".

De tweede verdieping is opgedeeld in thema-kamers:
De 'kamer van de liefde' spreekt voor zich. Vaak netelig, vaak onecht, maar   soms poëtisch mooi.
De ' filmkamer' toont de helden van het witte doek in al hun glorie. Of het gebrek eraan...
De ' BV-kamer' hekelt met zachtheid het doorschijnende karakter van de televisieroem.
In de 'kamer van de muziek' brengt   Meersman Nicole en Hugo samen met de Rolling Stones.
Toots Thielemans hangt er schouder aan schouder met Wolfgang Amadeus Mozart.
En in de 'projectiekamer' toont een videomontage het onstaansproces van Karls kunstwerken.
Een gemakkelijke stoel nodigt de bezoeker uit...

Karl Meersman exposeert stuk voor stuk originele tekeningen , overwegend in aquareltechniek. Her en der werkte hij met olie op doek.

De tentoonstelling werd georganiseerd in het kader van het 45 ste Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist door vzw Zwart Huis projekten in samenwerking met vzw Cultuurcentrum Knokke-Heist.
Selectie werken