Karin Borghouts

De bezielde ruimte

27.03.2012 - 29.04.2012

Zeedijk 635 - Knokke
Karin Borghouts is gefascineerd door plaatsen. Haar eerste foto’s nam ze in de zoo. Niet van de dieren maar van hun habitats. Het leverde de bevreemdende reeks ‘Through the Looking Glass’ op.

Haar scherp analyserend oog schenkt haar de rake gevoeligheid voor omgevingen, interieurs en gebouwen. Deuren, ramen, gangen en trappen krijgen daarin een haast archetypische betekenis. Ruimtelijke gegevens die niet langer latent aanwezig zijn, maar door de foto naar een bewust waarnemingsveld verheven worden waardoor de poëzie van een menselijk ruimtelijk handelen aan de oppervlakte kan komen. De ziel van gecombineerde toevalligheid en menselijk (on)vermogen wordt zo op een gevoelige manier ontdaan van de verhullende sluier van het onbewust waarnemen. De foto’s van Karin Borghouts situeren zich op het kantelpunt tussen documentaire taal en innerlijke visie.

Ze voelt als geen andere fotografe de monumentaliteit aan van gebouwen en musea. De grootsheid en de weidsheid van de zalen die ze in het platte vlak van een foto weergeeft zijn fascinerend. De opname wordt een kijkkast vol fijne details die haarfijn tot hun recht komen dankzij de hoogwaardige opnametechniek en de sublieme kwaliteitsafdruk.

Karin Borghouts (°1959, Kapellen) studeerde schilder- en beeldhouwkunst en werkte als grafische vormgever. In 1999 begon ze te fotograferen. Haar werk positioneert zich tussen fotografie en beeldende kunst en is rijk aan verwijzingen naar de schilderkunst. Haar sterk uitgekiende foto’s bevinden zich onder meer in de collecties van het Fotomuseum en het Museum Aan de Stroom in Antwerpen. Haar werk was te zien in de belangrijke Europese en Japanse steden. Diverse publicaties van en over haar werk zijn verkrijgbaar.
Selectie werken