Karen Vermeren

Isola Comacina

10.01.2012 - 31.01.2012

Zeedijk 635 - Knokke
Tijdens haar jaarlijkse verlof in januari 2011, stelt het Zwart Huis de galerie ter beschikking van een jong veelbelovend kunstenaar die een ingreep in de ruimte doet. Deze installatie is extern te bekijken.
Karen Vermeren is gefascineerd door natuurlandschappen die herinneren aan de geologische tijden: aardverschuivin- gen, breuken en natuurlijke processen. Zoals een natuur- landschap tracht ze haar werken leefbaar, veranderlijk en grenzeloos te maken. Met ongebruikelijke materialen (acryl, plasticfolie en tape) werkt ze rechtstreeks op muren, vloeren, ramen of plafonds van een ruimte en maakt ze tij- delijke ‘muurschilderingen’, die zich enkel laten begrenzen door de ruimte zelf. In intense kleurpartijen evoceert ze een soort landschappen die noch abstract, noch figuratief zijn.

Voor het Zwart Huis creëert Karen Vermeren een schildering op het vensterraam van de galerie. Haar inspiratie zoekt ze in Isola Comacina, een eiland in het Italiaanse Comomeer, waar ze tijdens zomer 2011 verbleef in de residentie van de Vlaamse Gemeenschap. De grote meren in Noord-Italië werden tijdens de ijstijden gevormd door gletsjers. Het zijn precies deze uitgesleten dalen en meren die ze in relatie met de Noordzee brengt.

Karen Vermeren (°1982, Gent) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde schilderkunst aan de Hogeschool voor Kunst & Wetenschap Sint-Lucas Gent en behaalde een master in Beeldend Onderzoek aan de Karel de Grote-Hogeschool Sint Lucas Antwerpen. Sinds 2009 is ze docente Waarneming en onderzoeker in Beeld/Tekenen aan Sint Lucas Antwerpen.
Selectie werken