Hans Vandekerckhove

Double Fantasy

30.04.2011 - 26.06.2011

Zeedijk 635 - Knokke
In Double Fantasy staan de weerspiegeling en de verdubbeling van de realiteit in een droomachtige sfeer centraal: thema’s als de architectuur, de nacht, de tuin, het water en het meisje worden associatief met elkaar verbonden. Het Mies van der Rohe paviljoen in Barcelona, een nachtelijk zicht op een boomkwekerij in Landegem, het wateroppervlak van de Pool of Peace in Mesen , een vijvertje in Orval zijn de leitmotieven om een centraal verlangen naar de oorsprong te verbeelden.

Het oeuvre van Hans Vandekerckhove heeft een sterk contemplatief karakter. Alhoewel hij hoofdzakelijk de waargenomen realiteit schildert, is elk werk een zelfportret. Als mens en als kunstenaar heeft hij een sterke relatie met de natuur en schildert hij een imaginaire wereld, gebaseerd op jeugdherinneringen aan tuinen en serres, verre reizen en lange wandelingen. Soms zijn de landschappen desolaat, soms met één (hijzelf?) of enkele figuren.

Als historicus laat Vandekerckhove zich tevens inspireren door kunstgeschiedenis, architectuur, literatuur en film. Er zijn verwijzingen naar o.a. Thomas Mann, Samuel Beckett, Andrej Tarkovski en Mies van der Rohe.Zoals de Vlaamse Primitieven past Vandekerckhove de glacistechniek toe. Hierbij worden dunne en doorzichtige lagen olieverf op een witte ondergrond over elkaar aangebracht. Doordat het licht door de verschillende dunne kleurlagen kan doordringen en door de witte ondergrond wordt weerkaatst, ontstaan bijzonder diepe kleuren in oneindig veel nuances. Kenmerkend is het bevreemdend kleurenpalet dat een magische sfeer en een tijdloosheid oproept.


Selectie werken