CRMCS #1

11.11.2018 - 22.12.2018

Rivoli Building #12 - Brussel
CRMCS#1. Een selectie van hedendaagse Belgische keramiek.

Werk van Anne Marie Laureys, Tamara Van San, Robin Vermeersch, Joke Raes, Antonino Spoto, Jan Marechal, Mieke Everaet en Yves Malfiet.

Gecureerd door Kris Campo.

CRMCS#1 is een tentoonstelling ontstaan uit een ontmoeting en uit goesting en enthousiasme. De ontmoeting tussen galeriste Elke Helbig en keramiste Kris Campo wakkerde bij beide hun goesting en enthousiasme aan om keramiek op een voetstuk te plaatsen en eer te betonen aan de expressiekracht, de sensualiteit, de tactiliteit, de spektakelwaarde en de visuele rijkdom van het medium klei.

Op vraag van Helbig cureert Kris Campo werk van acht hedendaagse kunstenaars. Sommigen van hen noemen zichzelf bewust ‘keramisten’, wat meestal betekent dat ze een keramiekopleiding volgden en hoofdzakelijk werken met de materie klei als drager voor hun werk. Anderen komen uit schilder- of beeldhouwkunst, of meer recent nog uit de conceptuele kunsten, en integreerden gaandeweg keramiek naast andere materialen in hun werk.

Hun grootste gemeenschappelijke noemer is alleszins dat ze zich allen beschouwen als ‘beeldend kunstenaar’ en met keramiek aan de slag zijn als beeldend medium.

CRMCS#1 bevat zo’n 50 werken, geselecteerd in functie van de tentoonstellingsruimte en op basis van kleur, vorm, frisheid en een zekere mate van frivoliteit. De werken van de verschillende kunstenaars zijn met elkaar gecombineerd tot een sculpturaal totaalproject.

Het is tot vandaag niet gangbaar dat werken vanuit deze verschillende invalshoeken terug te vinden zijn binnen één tentoonstelling, laat staan dat ze vermengd worden tot een heel eigen scenografie. Maar net daardoor biedt CRMCS#1 een heel aparte kijk op de plaats van keramiek in het beeldend landschap.

Curator Kris Campo (°1961) volgde keramiekopleidingen in Antwerpen en Gent. Sinds 1987 ontwikkelt ze haar eigen beeldend œuvre en neemt ze deel aan tentoonstellingen en wedstrijden in binnen- en buitenland. Ze werkte vijftien jaar lang als gids in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en is sinds 1997 verbonden als leerkracht keramiek aan de Academie van Sint-Niklaas. Daarnaast is ze actief als artistiek coach voor professionele en semi-professionele kunstenaars.