Jan De Vliegher

Capitolani

08.08.2009 - 04.10.2009

Zeedijk 635 - Knokke
Het thema van deze reeks schilderijen van Jan De Vliegher zijn klassieke marmeren bustes uit de Capitolijnse musea te Rome. De reeks ontstond na een bezoek dat de kunstenaar bracht aan het Palazzo Nuovo te Rome. In de heldere, door Michelangelo ontworpen ruimtes was het vooral de ordening van de gepresenteerde werken, in grote, overzichtelijke groepen die de kunstenaar opviel en aanleiding vormde voor een nieuw onderzoek naar presentatie.

De werken van Jan De Vliegher hebben een realistisch karakter en bevinden zich in het figuratieve veld. Hij hecht niet aan het narratieve of aan de anekdote maar zoekt naar universele situaties. Hij is geen historieschilder, hij vertelt geen verhalen, hij doet niet aan politiek, heeft geen boodschap, tenzij een zuiver schilderkundige. In feite is hij een abstract schilder, ook al schildert hij de werkelijkheid aan de hand van foto’s.Uit de ontelbare fotografische opnames kiest de schilder een beperkt aantal beelden die met de computer zorgvuldig bewerkt worden. Compositie, vorm, kleur en perspectief worden als voorbereiding van het schilderen gemanipuleerd en aangepast. In zijn doeken zoekt De Vliegher het magische moment waar de figuratie eindigt en de abstractie begint, het moment waarop de realistische illusie ophoudt en het onderwerp in verf verandert.

Jan De Vliegher schildert het licht. Het licht dat weerkaatst en reflecteert tot het loskomt van de objecten en haast abstracte composities gaat vormen. Wat steeds weer opvalt in zijn werk is de vreugde van het schilderen.

Jan De Vliegher (°1964) woont en werkt in Brugge. Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten, Gent. In 1998 debuteerde hij solo in de expositieruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent - nu de Vrienden van het S.M.A.K. In 2000 was hij laureaat van de Prijs voor Beeldende Kunsten van de Provincie West-Vlaanderen.

De Vliegher nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals ‘Trapped Reality’ (Santa Monica-Barcelona, 1997), ‘De tuinen van Granada’ (PMMK Oostende, 2002), ‘Marines in confrontatie’ (Beaufort, PMMK Oostende 2003), ‘Fading’ (Museum van Elsene, 2009) en ‘Schatzkammer’ in het kasteel van Gaasbeek (2011). Werken van hem werden opgenomen in de collecties van onder andere Dexia Brussel, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel en het Museum voor Moderne Kunst Oostende.
Selectie werken