Liliane Vertessen

Blue blue blue

13.01.2019 - 02.03.2019

Rivoli Building #20 - Brussel
‘Blue Blue Blue’ is de zevende solotentoonstelling van Liliane Vertessen in Zwart Huis. Ze brengt een reeks zelfportretten die ze maakte in 2008 tijdens een reis naar Las Vegas en Reno. De galerie presenteert op Art Brussels 2019 eveneens een soloshow van de Limburgse kunstenares.

Begin jaren '70 zingt Liliane Vertessen in een jazzgroep en ontdekt ze het provocerende effect van zelfportrettering op het podium. In deze periode experimenteert ze met een camera en een vertragingstijdopnemer. Het medium fotografie biedt haar de mogelijkheid om haar fysieke en sensuele identiteit te manipuleren. Ze ensceneert tableaux vivants waarin ze zichzelf opvoert in verschillende decors: ze verkleedt zich in romantische gewaden, lingerie, tijgerpakjes of mannenkostuums. Deze privé-happenings worden vastgelegd op foto. Nadien worden analoge foto’s ingekleurd en geassembleerd met objecten (jurken, pluche, pels, …) en neon. De zelfportretten zijn vaak erotisch geladen en stralen een kitscherige wereld van glitter en schijn uit.
In het oeuvre van Liliane Vertessen schuilt een mysterieuze dubbelzinningheid: het provocerend rollenspel suggereert een grenzenloos exhibitionisme. Niets is minder waar. Steeds weer vlucht ze in een rollenspel en verbergt ze zich in een cliché van ‘De Vrouw’ : de vamp, de stoeipoes, de diva, de dame, de koningin, de femme fatale, de hoer, het onschuldige meisje. Haar echte identiteit blijft echter ongrijpbaar.
Het werk van Liliane Vertessen is melancholisch, authentiek en poëtisch en vertoont overeenkomsten met de schilderkunst: de mise-en-scène, het zelfportret als onderwerp, of het creatieve proces in de intimiteit van het atelier.

Liliane Vertessen (1952) studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar carrière kent vele hoogtepunten zoals de dubbele tentoonstelling met Cindy Sherman bij PCBK Hasselt in 1987, ‘Liliane Vertessen & Wim Delvoye’ bij S.M.A.K. in Gent in 1989, ‘Seven crimes one case’ bij PMMK in Oostende in 1992, ‘David Bowie and me’ bij Studio Propaganda in Antwerpen in 1999 en ‘Oxygen & Electricity’ bij Cultuurcentrum in Hasselt in 2012. Dit jaar wijdde het Fotografiemuseum in Charleroi een retrospectieve aan haar oeuvre. Werken van Liliane Vertessen zijn opgenomen in collecties zoals het M HKA Antwerpen, PMMK Oostende, het Vlaams Parlement, het Fotografiemuseum  Charleroi en de Belfius Kunstcollectie.