Koen Wastijn

BCC (Blind Carbon Copy)

12.05.2019 - 05.07.2019

Rivoli Building #31 - Brussel
BCC (Blind Carbon Copy).
A series of drawings with memory in matter.

BCC is een reeks landschapstekeningen in verschillende kleuren. De tekeningen zijn gemaakt met carbonpapier (transferpapier) waarvan het kleurenpalet beperkt is. De locaties worden via Google Earth of Maps opgehaald en uit hun context weggetekend. Via de techniek van hachurage (arceren) worden volumes en vlakken op het papier verwerkt en in combinaties gebracht tot het geheel op papier een ‘abstractie’ vormt, dat eenmaal in een groter  ensemble een nog groter ‘abstract kleurenspel’ vormt en een eigen dimensie gaat bepalen.
De kunstenaar selecteert de locaties op basis van persoonlijke herinneringen, reizen, actualiteit, geschiedenis, reclame en film, kortom via een keuze bepaald zowel door persoonlijke als door collectieve voorkeuren en bewuste of onbewuste drukkingsmiddelen van de media. De spanning tussen het strikt persoonlijke en het soms opgedrongen collectieve (door de media) bepaalt veelal de kracht van de tekening.
Belangrijk is vooral dat de reeks een nieuw soort ‘horizontaal’ landschap wordt: alle locaties nemen een even belangrijke plaats in. Die van de mens.
De ene locatie (bv. Twitter Offices) oogt niet belangrijker dan een Golf Club in Karachi of Central Park naast Aleppo en als het dat dan toch doet, dan is het voor redenen puur van vorm en kleur.