Herr Seele

Onder het volk

18.06.2005 - 04.09.2005

Zeedijk 635 - Knokke
Herr Seele (°1959 als Peter van Heirseele) volgde eind jaren ’70 les aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten, studeerde schilderkunst in Firenze en leerde piano’s stemmen en herstellen in South Wales. Hij woont in Oostende, is pianostemmer, runt een zaak in piano’s, restaureert instrumenten en tekent sinds 1981 de tragikomische avonturen van de ondanks alles altijd onverwoestbaar optimistische Cowboy Henk uit. Cowboy Henk’s vaste optreden in de Humo, een succesverhaal dat in 1983 begon, tekent hij wekelijks uit. Niet alleen in België en Nederland maar ook in Duitsland en Frankrijk worden de lotgevallen van Henk  gepubliceerd. De surreële strip verwierf intussen wereldwijde uitstraling.  

Cowboy Henk is een flamboyante, gekuifde blonde god Deze fors uit de kluiten gewassen, altijd hulpvaardige spijkerbroekdrager met zijn groot hart en verwarde geest, is één van Vlaanderen’s meest omstreden én tegelijk geliefde stripfiguren. Cowboy Henk is een meditatie op het surrealisme en het dadaïsme, een mengeling van tijdloosheid en actualiteit. Henk’s vormen vloeien uit de conscentieuze pen van Herr Seele, die samen met Kamagurka de scenario’s bedenkt.

In de tentoonstelling Onder het volk wordt een stukje Belgische stripgeschiedenis tot leven gebracht aan de hand van originele, handgetekende stripstroken, schilderijen en allerlei grappige Cowboy Henk-attributen en -hebbedingen. Herr Seele biedt ook een blik op facetten uit zijn persoonlijke leefwereld. Zijn passie voor schilderen blijkt uit nooit eerder aan het publiek gepresenteerde schilderijen.
Selectie werken