Yves Beaumont, Michaël de Kok

A View

13.05.2018 - 08.07.2018

Zeedijk 635 - Knokke
Het landschap is een essentieel gegeven in de schilderijen van Yves Beaumont en Michaël de Kok. Beiden zijn gefascineerd door het natuurlandschap, beiden verbannen de mens uit hun universum, beiden gebruiken een  kleurenpalet dat niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Beaumont zoekt de essentie van een landschap, De Kok sublimeert een landschap.

Yves Beaumont vertrekt vanuit een zintuiglijk waarnemen dat hij vastlegt hij in ter plekke genomen foto’s en in situ gerealiseerde studieschetsen. Bij het schilderen vereenvoudigt en versluiert hij de leesbaarheid en het herkenbare, waardoor een sterk suggestief beeld ontstaat. Met zijn sober kleurenpalet herleidt hij het landschap tot een vlakverdeling tussen licht en donker, als een over- of onderbelicht beeld. Beaumonts’ schilderijen tasten het grensgebied af tussen het herkenbare en het afwezige.
Yves Beaumont (°1970) studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Zijn werk is opgenomen in de collecties o.a. Museum voor Schone Kunsten Kortrijk, Provincie West-Vlaanderen, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ensorinstituut Oostende, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Mu.Zee Oostende, Universiteit Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel.

Michaël de Kok vertrekt eveneens vanuit een zintuiglijke waarneming, maar hij schildert niet naar de werkelijkheid maar naar geheugen. Denkbeeldige landschappen ontstaan na een gevisualiseerde herinnering aan bestaande landschappen die hem getroffen hebben. De etherische vergezichten zijn herkenbaar maar door het gebruik van afwijkende kleuren lijken ze irreëel.
Michaël de Kok (°1958) studeerde aan de Academie van Breda en aan de Rijksakademie van Amsterdam. Werken van hem bevinden zich oa. In het Stedelijk Museum De Lakenhal, Leiden (NL), in het Museum Schunk, Heerlen (NL), The New Art Gallery, Wallsall (UK) collection.