Jozef Van Ruyssevelt

Een selectie uit het oeuvre van Jozef Van Ruyssevelt

29.11.2014 - 18.01.2015

Zeedijk 635 - Knokke
Jozef Van Ruyssevelt (Bazel, Oost-Vlaanderen, 1941 – Essen, 1985) heeft in een relatief korte carrière een indrukwekkend oeuvre gemaakt. Hij beoefende alle genres: olieverfschilderijen, pastels, gouaches, aquarellen, etsen, tekeningen, collages en fotografie. De energie van zijn collectie was tegelijk zijn kracht en zijn zwakte. Van Ruyssevelt was manisch-depressief, iets waar zijn ongebreidelde werklust een symptoom van was, maar wat hem op vierenveertigjarige leeftijd fataal is geworden.

Van Ruyssevelt volgde de opleiding Schilderkunst en Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij krijgt er een goede band met zijn leermeester, de schilder, graficus en glazenier Jos Hendrickx (1906-1971). Later zal Van Ruyssevelt hem als leraar opvolgen aan de Antwerpse Academie. In 1966 leerde hij May Suykerbuyk kennen en verhuisde naar Essen, een groene landbouwgemeente aan de Nederlandse grens. Daar stortte Van Ruyssevelt zich op het kunstenaarschap.

Zijn creativiteit kende een hoogtepunt tussen 1975 en 1983. Zijn productie ligt bijzonder hoog: het oeuvre van Van Ruyssevelt telt ruim duizend werken. Hij krijgt tentoonstellingen en onderscheidingen in binnen- en buitenland. Zijn werk is onder andere opgenomen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Rijksmuseum in Amsterdam en de Fondation Custodia in Parijs.

De verdienste van Van Ruyssevelt ligt in zijn synthetische kracht, zijn spontaneïteit en zijn gevoel voor esthetiek. Voor hem bestaat kunst uit drie elementen: licht, kleurenharmonie en compositie. Geen onderwerp is hem trouwens te min. Banale onderwerpen als een keukentafel of een schouw gaan hun eigen leven leiden. Zijn interieurs en stillevens getuigen van een haast abstracte schoonheid. Aan de andere kant van het spectrum vinden we werken die een feest van kleur zijn en waar we bij de eerste oogopslag merken dat de kunstenaar grote vreugde beleefde aan zijn werk. Hij buitte het kleurenpalet ten volle uit. Niet voor niets spreken kunstjournalisten over een kleurenexplosie zoals bij Rik Wouters of Henri Matisse.

Jozef Van Ruyssevelt lijkt een schilder te zijn van de vreugde en van levenskracht, maar hij kende ook heel donkere periodes. Hij werd al bij leven hoog geacht, maar is eigenlijk te weinig bekend bij het grote publiek. In zijn werk kan men zowel technisch als thematisch een voorafspiegeling terugvinden van de schilderkunst van vandaag. Op die manier krijgt het werk van de kunstenaar een heel interessante historische dimensie.

Galerie Zwart Huis toont een selectie uit het oeuvre van Jozef Van Ruyssevelt: gouaches, pastels, olieverfschilderijen, collages en foto's.
Selectie werken