Koen Deprez (1961) is het enfant terrible in de architectuur- en interieurwereld. Hij is vandaag voornamelijk bekend omwille van zijn excentrieke benadering van private en publieke interieurs, die naadloos is voortgekomen uit een passie voor het landschap en de stedelijke openbare ruimte die dateert uit zijn studieperiode, toen hij al stage liep bij Rem Koolhaas (OMA) in Rotterdam en Alessandro Mendini (Studio Alchimia) in Milaan. Zijn plannen en interventies resulteren in prachtige tekeningen, schilderijen en maquettes die hij geregeld tentoonstelt of een toepassing geeft, zoals onlangs in Lokaal 01 in Breda, waar hij het grondplan van een autobus op ware grootte freesde uit een meergelaagde houten vloer. Daarnaast toonde hij reproducties op ware grootte van werken van Joachim Patinir, een schilder van landschappen waaraan allicht door zijn assistenten figuurtjes werden toegevoegd die doen denken aan kluizenaars die speurend het landschap lezen.


Koen Deprez is een heremiet die zich buigt over elk detail in het landschap, maar tegelijk torens bouwt om de wereld te overzien. Uit deze spanning komen creaties vooruit waarin schaalverschuivingen, misplaatste onderleggers, verhalen, anekdotes en hiaten de ruimtelijke vorm aannemen van een barok labyrint waarvan alleen de kunstenaar de volledige plattegrond kent.

Deprez woont en werkt nabij Brussel. Naast zijn ontwerppraktijk doceert hij aan de faculteit architectuur van de KU Leuven. Hij stelde onder meer tentoon in Storefront for Art and Architecture, New-York - Museum voor Sierkunst, Gent – Hortamuseum, Brussel – Provinciaal Museum, Hasselt –Sint-Lukasgalerij, Brussel – Museum of Finnish Architecture, Helsinki – Nietzsche Archive, Weimar– Kunsthal, Rotterdam – Deutsches Architectur-Museum, Frankfurt a/Main – Gammel Dok, Kopenhagen – Fundaçao das Descobertas Lisbon – Norton Gallery of Art, West Palm Beach – Grande Arche, Paris-La Défense – Rijksmuseum, Amsterdam – SMAK, Gent – Lokaal 01, Breda – Pierre Menard Gallery, Boston.
Tentoonstellingen
Publicaties

Hans Theys
Over loxodromen en cinematografische vrijheid.
Gebonden boek
340 pp.
24 x 17 cm
ISBN / EAN : 9789079282135
Uitgeverij : Epo
30 euro

Meer info