Hans Vandekerckhove

Het oeuvre van Hans Vandekerckhove heeft een sterk contemplatief karakter. Alhoewel hij hoofdzakelijk de waargenomen realiteit schildert, is elk werk een zelfportret. Als mens en als kunstenaar heeft hij een sterke relatie met de natuur en schildert hij een imaginaire wereld, gebaseerd op jeugdherinneringen aan tuinen en serres, verre reizen en lange wandelingen. Soms zijn de landschappen desolaat, soms met één (hijzelf?) of enkele figuren.

Als historicus laat Vandekerckhove zich tevens inspireren door kunstgeschiedenis, architectuur, literatuur en film. Er zijn verwijzingen naar o.a. Thomas Mann, Samuel Beckett, Andrej Tarkovski en Mies van der Rohe.Zoals de Vlaamse Primitieven past Vandekerckhove de glacistechniek toe. Hierbij worden dunne en doorzichtige lagen olieverf op een witte ondergrond over elkaar aangebracht. Doordat het licht door de verschillende dunne kleurlagen kan doordringen en door de witte ondergrond wordt weerkaatst, ontstaan bijzonder diepe kleuren in oneindig veel nuances. Kenmerkend is het bevreemdend kleurenpalet dat een magische sfeer en een tijdloosheid oproept.

Reeds enkele jaren is architectuur voor Hans Vandekerckhove een belangrijk schilderkunstig motief. Dit uitte zich in 2008 in de schilderijen ‘The Philosopher’s Greenhouse’ geïnspireerd op een serre in de  Monte Perdido en in L.M.Barcelona waar het paviljoen van Mies van der Rohe op de Montjuïc in Barcelona centraal stond.In ‘Another Realm’ laat Vandekerckhove zich inspireren door de thermen in Vals (CH), ontworpen door Peter Zumthor. Het gebouw bestaat uit 60.000 donkere Valser kwartsietplaten en vormt een perfekt huwelijk tussen architektuur en natuur.


Tentoonstellingen