2001 - 2007

Woning De Beir

Knokke

<
>
Galerie Zwart Huis startte in 2001 haar activiteiten in de woning De Beir aan de Dumortierlaan in Knokke. Deze modernistische woning werd in 1924 gebouwd door de befaamde architect Huib Hoste.

Er werden spraakmakende tentoonstellingen georganiseerd met Belgische kunstenaars die een internationale uitstraling hebben zoals Jan Fabre, Luc Deleu, Ronny Delrue, Carl De Keyzer, Liliane Vertessen, Johan Tahon en Jan De Vliegher. De soloshows werden opgezet in de vijftien kamers van de woning: op museale wijze en rekening houdend met de modernistische architectuur van het gebouw. Het huis was subtiel gemeubeld met design klassiekers van Mies van de Rohe, Noguchi, Eileen Grey, Eames, of Bertoia.

De galerie opende haar deuren met de tentoonstelling ‘De Onaangepaste Stad’ van Luc Deleu. Jan Fabre toonde er tijdens Beaufort 2003 tekeningen rond het thema van de schildpad - net toen hij in Nieuwpoort zijn bekende sculptuur plaatste. De sluitingsexpo 'Color' combineerde monochrome werken van Willem Cole met authentieke polychrome meubels (1925) van architect Huib Hoste geleend bij particulieren en het Design Museum Gent.
2007 - heden

Zeedijk 635

Knokke

<
>
In 2007 verhuisde de galerie naar haar huidige locatie op de Zeedijk 635 in Knokke. Galerie Zwart Huis stelt werk tentoon van vooraanstaande Belgische hedendaagse kunstenaars. De klemtoon ligt daarbij op figuratieve schilders zoals Gery De Smet, Jan Vanriet, Jan De Vliegher, Philippe Vandenberg, Ronny Delrue en Benoît van Innis. Daarnaast bracht de galerie ook werk van beeldhouwers Philip y Aguirre en Johan Tahon, fotografen Carl Dekeyzer en Liliane Vertessen en conceptuele kunstenaars Jan Fabre, Luc Deleu en Koen Deprez. Met een mengeling van gevestigde waarden en jonge opkomende talenten wil de galerie een uithangbord zijn voor de levendige Belgische kunstscene.

Pers

Projekt & Interieur
08.10.2001

Het Zwart Huis van Knokke

Lees meer
Tijd Cultuur
30.05.2001

Manifest van een ex-woning

Lees meer
De Witte Raaf
16.05.2001

Het Zwart Huis

Lees meer
De Standaard
01.04.2001

De zwarte parel van Knokke

Lees meer
Elle Wonen
01.10.2000

Modernisme in Knokke

Lees meer